• georganiseerd door

Sessies

13:30 -

2.1 Compliance maatregelen op Schiphol

De compliance checker is een tool die wordt gebruikt om logistieke partijen in de luchtvrachtketen zekerheid te bieden dat een zending compliant is. Ook wordt een experttafel aangeboden die kennis en kunde bundelt. In deze sessie praat Richard van Det, met de bagage van deze tool, u bij over compliance-maatregelen die worden toegepast op Schiphol. Hij staat stil bij de doelstelling van het green fast lanes concept (EGFL) en hoe compliance hierin een rol speelt. Verder wordt u geïnformeerd over hoe de hedendaagse technologie hierbij kan helpen. Kortom, u bent weer voorbereid.

Richard van Det | Cargonaut

Kennisniveau: Algemene sessie, geen specifieke voorkennis vereist.
13:30 -

2.2 Richtlijnen opstellen intern compliance programma (ICP)

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan ter herziening van de dual-useverordening. Hierin is opgenomen dat het interne compliance programma (ICP) een voorwaarde zal zijn voor het krijgen van een globale uitvoervergunning. Vanuit een pragmatisch en praktijkgerichte benadering vergelijkt Ron van der Gaarden zowel de Nederlandse richtlijn alsmede de Europese versie. In Nederland gevestigde ondernemingen kunnen te maken hebben met een buitenlandse moeder-, dochter- of zustervestiging. In hoeverre wordt er dan in dat andere land dan ook nog rekening gehouden met een lokale richtlijn? Tijdens de themasessie bespreekt Ron van der Gaarden de gevolgen.

Ron van der Gaarden | Van Esmerillon Consultancy & Training Bureau

Kennisniveau: Algemene sessie, geen specifieke voorkennis vereist.
13:30 -

2.3 Trade Compliance & emerging markets: firsthand experiences in Russia & CIS countries

Emerging markets zijn groei markten met een hoog commercieel potentieel. Tegelijkertijd zijn het ook complexe markten met veel risico. Hoe komen goederen op een ‘nette’ manier het land in, maar er ook weer uit?

Tijdens deze sessie spreekt Johan Elzes over trade compliance in Rusland en andere CIS landen. De focus ligt op de ‘end to end route in and out of Russia’.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de high-tech en medical industrie worden de meest voorkomende vragen en opportuniteiten besproken. Aan het eind van deze sessie begrijpen de deelnemers wat de risico’s zijn in Rusland, maar zien ook de kansen en mogelijkheden om hier mee om te gaan.

Johan Elzes | Ahlers

Kennisniveau: Algemene sessie, maar liefst wel met focus en ervaring op emerging markets en dan met name Rusland & CIS.
13:30 -

2.4 How to hit a moving target: Export control efficiency in a world of change

Unpredictable foreign trade policies, political and economical uncertainty, and ever-stricter sanction regimes by both national and global regulating bodies are only some of the aspects that drive an increasingly complex and dynamic environment for export controls. This seminar is tailored to businesses across industry sectors striving to increase export control efficiency and establish more secure compliance programs. It will cover legal aspects with a focus on regulatory obligations and due diligence, and will demonstrate how automation not only keeps businesses safe, but has become a critical component for competitiveness in dynamic markets today.

Mark Brannan | AEB
Fred Kaijser | Customs Knowledge
13:30 -

2.5 Wijzigingen in de import van agrarische stromen vanaf 14 december 2019

Niet alleen de Douane speelt een belangrijke rol bij de invoer, maar ook andere controle- en handhavingsinstanties zoals de NVWA. Bij de invoer van veterinaire- en fytosanitaire producten is de NVWA bevoegd om controles uit te voeren en maatregelen te nemen. Vanaf 14 december 2019 wordt een compleet nieuwe controleverordening van kracht. Deze verordening brengt diverse wijzigingen met zich mee en maakt dat het bedrijfsleven zijn processen ook terdege zal moeten veranderen. Peter Verbaas is – naast Brexit Coordinator – ook verantwoordelijk voor de implementatie van deze controleverordening en kan u als geen ander goed informeren over deze wijzigingen. En natuurlijk kan hij, voor zover dat mogelijk is, uw vragen beantwoorden.

Peter Verbaas | NVWA